Szardellás-olajbogyós torta Nyomtatás
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnÅ‘ 
 
6 személyre

HOZZÁVALÓK:

1 kg vöröshagyma
4 evÅ‘kanál olaj
1 csokor kakukkfű
2 babérlevél
2 gerezd fokhagyma
12 (ajóka) szardellagyűrű
10 dkg fekete olajbogyó
1 tojássárgája
Å‘rölt bors


ELKÉSZÍTÉS

Az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát 3 evÅ‘kanál olajban a kakukkfűvel meg a babérlevelekkel megfuttatjuk. Sóval, borssal ízesítjük, és teljesen puhára fÅ‘zzük (de vigyázzunk, a hagyma ne sötétedjen meg túlságosan!). Végül a kakukkfüvet meg a babérleveleket kivesszük, és a hagymát sűrűre fÅ‘zzük. A tésztát szobahÅ‘mérsékleten felengedjük, felét tortaformába simítjuk, a hagymás krémmel megkenjük, és rárakjuk a szardellákat. A tésztából hosszú rudakat sodrunk, ezeket a szardellák köré tesszük, tojássárgájával megkenjük, 1 evÅ‘kanál olívaolajjal meglocsoljuk, az olajbogyóval megrakjuk, végül meleg sütÅ‘ben készre sütjük.

Variáció
Ezt a francia tortát eredetileg egy helyi különlegességgel, a pissalat-tal készítik, ami szegfűszeggel ízesített halpor. Tesznek bele hagymát és a szardella mellett sós szardíniát is. A fűszereket olajba áztatva használják.

Forrás: http://www.fakanal.hu/