| | | 6 személyre HOZZÁVALÓK:
30 dkg fagyasztott leveles tészta 1 tojássárgája 1 evőkanál tej
A töltelékhez 1 kg paradicsom 6 evőkanál olaj 1 fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 1 kakukkfűág 1 babérlevél 4 főtt tojás 12 szardella (ajóka) őrölt bors só
ELKÉSZÍTÉS
A tésztát szobahőmérsékleten felengedjük, kinyújtjuk, majd 23 cm átmérőjű kerek lapot vágunk belőle. Széleit 1 tojássárgájával és 1 evőkanál tejjel megkenjük. A paradicsomokat megmossuk, a két legszebbet félretesszük, héjukat levágjuk, és felkarikázzuk, a többit apróra daraboljuk. Az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát és a felaprított paradicsomot 3 evőkanál olajban csipetnyi sóval, borssal, kakukkfűvel és babérlevéllel ízesítve puhára pároljuk, míg a paradicsom teljesen pépes állagú lesz. A tojásokat felkarikázzuk. A tészta aljára simítjuk a paradicsompürét, a paradicsom- és a tojáskarikákkal befedjük, a szardellával megszórjuk, a maradék olajjal meglocsoljuk, majd meleg sütőben készre sütjük. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | HOZZÁVALÓK:
20-20 dkg hosszú szemű rizs és paprikás kolbász 25-25 dkg aprórák és kagyló 10-10 dkg sertéscomb, királyrák (konzerv) és zöldborsó (mirelit) 1 fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 1 paradicsom 2,5 dl csirkehúsleves (leveskockából) 1 evőkanál olaj 1,5 dl fehérbor csipetnyi sáfrány
ELKÉSZÍTÉS
Mély lábasba tesszük a vékony szeletekre vágott húst, a felaprított hagymát, a zúzott fokhagymát, a felkarikázott kolbászt és a felkockázott paradicsomot. Megpároljuk, majd lefedjük, és félretesszük. Kevés olajban 1 percig pirítjuk a rizst, majd a húslevessel és a borral felöntjük, és lefedjük. Ismét felforraljuk, közben gyakran kevergetjük, majd kislángon teljesen puhára főzzük, végül belekeverjük a sáfrányt, a rákot, a kagylót, a királyrákot és a zöldborsót. Még 5 percig főzzük, hogy a kagylók kinyíljanak. A húsos részhez keverjük, összemelegítjük, és melegen tálaljuk.
Zamatosabb lesz, ha nem őrölt, hanem szálas sáfrányt használunk. Ezt 1 evőkanál vízbe áztatjuk, majd átszűrjük, és ezt a lét adjuk a rizshez. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
|
| | | HOZZÁVALÓK:
40 dkg vékony spagetti 2 gerezd fokhagyma 5 dkg szardella filé (konzerv) 35 dkg paradicsom 10 dkg magozott olajbogyó (fekete) késhegynyi Cayenne bors 1-1 evőkanál kapribogyó és paradicsompüré 5 dkg parmezán sajt (reszelt) 2 evőkanál finomra vágott petrezselyem olaj őrölt bors só
ELKÉSZÍTÉS
Enyhén sós, olajos forró vízben roppanósan puhára főzzük a tésztát, majd leszűrjük, lecsöpögtetjük, és félretesszük. A felaprított fokhagymát kevés forró olajban megfuttatjuk, és megszórjuk a cayenne borssal. Hozzáadjuk a villával összetört szardellát, a feldarabolt paradicsomot, a durvára vágott olajbogyót, a kapribogyót és a paradicsompürét. Összekeverjük, és közepes lángon 5 percig főzzük. A tésztát a szószba forgatjuk, és állandóan kevergetve kislángon 2 percig főzzük. Tányérokra adagoljuk, megszórjuk petrezselyemmel, parmezánnal, és azonnal tálaljuk. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
|