| | | HOZZÁVALÓK:
45 dkg penne (tollhegy) tészta 24 zöld spárgafej 15 dkg csiperkegomba 2 csipetnyi sáfrány 2 gerezd fokhagyma 5 evőkanál olaj 25 dkg (konzerv) aprórák 2 evőkanál apróra vágott snidling 1 evőkanál apróra vágott bazsalikom 1 evőkanál balzsamecet őrölt bors só
ELKÉSZÍTÉS
A tésztát sós, sáfrányos vízben kifőzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, és lecsöpögtetjük. A spárgákat megmossuk, kemény részüket kivágjuk, a többit gőzben puhára pároljuk, hideg vízzel leöblítjük, és lecsöpögtetjük. A gombákat megtisztítjuk, száraikat kitörjük (készíthetünk belőle levest), a kalapokat vékonyan felszeleteljük. 2 evőkanál forró olajban a rákokat és a zúzott fokhagymát átforgatjuk, majd hozzáadjuk a gombás szószt, és nagylángon puhára pároljuk. A snidlinggel és a bazsalikommal megszórjuk, majd levesszük a tűzről. A maradék olajat meg az ecetet simára keverjük, és sóval, borssal ízesítjük. A gombás szószt a tésztához keverjük, az ecetes mártással meglocsoljuk, folpackkal lefedjük, és tálalásig hűtőben érleljük. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | HOZZÁVALÓK:
2 fej vöröshagyma kávéskanál pirospaprika 1 babérlevél 50 dkg paradicsompüré 3 evőkanál liszt 60 dkg tőkehal kagyló 2,5 dl száraz fehérbor 5 dl füstölt halleves (leveskockából) 3 gerezd fokhagyma 8 mandula (hámozott) 2 evőkanál petrezselyem (apróra vágott) 1 kávéskanál sáfrány őrölt bors só
ELKÉSZÍTÉS
A hagymákat apróra vágjuk, és az olaj felében üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a paprikát, a babérlevelet, a paradicsompürét, és sóval, borssal ízesítjük. Lefedve, kislángon 10 percig főzzük. A halat 4 részre vágjuk, lisztbe forgatjuk, és a maradék olajban mindkét oldalukon pirosra sütjük a szeleteket, majd előmelegített sütőbe tesszük, míg a leves teljesen elkészül. A kagylókat folyó vízzel megmossuk, és a borban 3 percig forraljuk, hogy kinyíljanak, majd ezeket is meleg helyen tartjuk felhasználásig. A bort leszűrjük, hozzáadjuk a hallevest, és felforraljuk. Ekkor beleöntjük a hagymás-paradicsomos szószt, és a felére forraljuk. A fokhagymákat a mandulával és 1 evőkanál lével turmixoljuk. Hozzáadjuk a petrezselymet, a sáfrányt, majd az egészet a levesbe keverjük. Lefedve, kislángon még 1 percig főzzük. Amikor kész, a levest a halszeletekre és a kagylókra öntjük, és alufóliával lefedjük. 1 percre forró sütőbe tesszük, és átmelegítjük. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
|
| | | 6 személyre HOZZÁVALÓK:
30 dkg hosszú szemű rizs 15-15 dkg kolbász, fagyasztott zöldbab és zöldborsó 10 dkg (fagyasztott) nagy szemű bab 3 csirkemellfilé 1 csirkehúsleveskocka 4 dkg vaj 1 piros színű paprika 16 főtt (languszta) rák (konzerv) 3-3 evőkanál fehérborecet és apróra vágott korianderlevél 5 evőkanál olaj csipetnyi sáfrány őrölt bors só
ELKÉSZÍTÉS
A sáfrányt 2 evőkanál langyos vízbe áztatjuk. A leveskockát 4 dl forró vízben feloldjuk, majd hozzáadjuk a rizst, meg a sáfrányt az áztatólevével együtt. Puhára főzzük, lecsöpögtetjük, és kihűtjük. A zöldbabot, a zöldborsót és a babot külön-külön sós vízben roppanós puhára főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük, és kihűtjük. A csirkemelleket sóval, borssal meghintjük, a vajban pirosra sütjük, majd felszeleteljük. A paprikát kicsumázzuk, húsát kis kockákra vágjuk. A kolbász bőrét lehúzzuk, felkarikázzuk. Az olajat simára keverjük a borecettel, és sóval, borssal ízesítjük. A rizst, a zöldségeket és a húst mély tálban összekeverjük, az olajos szósszal meglocsoljuk, és legalább 1 óráig hűtőben érleljük. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | HOZZÁVALÓK:
20 dkg hosszú szemű rizs 2 grépfrút 10 dkg kókuszreszelék 15 dkg (konzerv) lazac (füstölt) 1 avokádó (érett) 1 citrom (leve)
A majonézes öntethez 1 citrom (leve) 1 tojássárgája 1 kávéskanál zöldborsos mustár 1 dl olaj 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem Cayenne bors só
ELKÉSZÍTÉS
A rizst sós vízben puhára főzzük, majd lecsöpögtetjük, és kihűtjük. A grépfrútokat meghámozzuk, gerezdekre szedjük (fehér részüket és magjukat is eltávolítjuk). A lazacot kis kockákra daraboljuk. Az avokádót meghámozzuk, kettévágjuk, kimagozzuk, húsát felkockázzuk, és rögtön meglocsoljuk a citromlével, hogy ne barnuljon meg . A majonézhez a tojássárgáját a mustárral simára keverjük, lassanként hozzáadjuk az olajat, a citromlét és a petrezselymet. Belekeverjük a rizst, a lazac-, avokádó- és grépfrútdarabokat. Kókuszreszelékkel megszórva, frissen tálaljuk. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
|