| | | HOZZÁVALÓK:
8 szelet tonhalfilé
A marináláshoz 2 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 3 szem bors 1 kis csipős paprika 2 dl fehérbor 2 citrom (leve)
A szószhoz 2 dl paradicsomlé 2 evőkanál kapribogyó 2 evőkanál petrezselyem (apróra vágott) őrölt bors só
ELKÉSZÍTÉS
A marináláshoz a hagymákat és a fokhagymát apróra vágjuk. A borsot durvára törjük. A csípős paprika magjait és ereit kivágjuk, húsát felkockázzuk. A halszeleteket tálra tesszük, a hagyma- és fokhagymadarabokkal körberakjuk, a sóval, borssal megszórjuk, mellétesszük a paprikát, a borsot, majd a citromlevet és a bort is köréöntjük. Folpackkal lefedjük, és 2 órára hűtőbe tesszük, közben többször megfordítjuk. Két óra múlva kivesszük, lecsöpögtetjük, megsózzuk, és oldalanként 3-5 percig grillezzük vagy barbecue-sütőn sütjük. A paradicsomlét felforraljuk, majd a tűzről levéve belekeverjük a kaprit, a petrezselyemet, és sóval, borssal ízesítjük. A szósszal leöntve, forrón tálaljuk.
Barna rizzsel kitűnő. Érdemes kisebb szemű kapribogyókat választani, mert intenzívebb ízük van. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | HOZZÁVALÓK:
1 karfiol 1 fej vöröshagyma 1 póréhagyma (fehér része) 1 zellerszár 5 dkg vaj 25 dkg burgonya 40 dkg lazac (nyers) 20 dkg lazac (füstölt) 2 evőkanál kapor (apróra vágott) őrölt bors só
A díszítéshez 1-2 szál kapor
ELKÉSZÍTÉS
A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, a hagymát apróra, a zellerszárat és a pórét kis darabokra vágjuk. A hagymát, a pórét, a zellert vajban megpároljuk, majd 1 liter vízzel felöntjük, beletesszük a karfiolt, felforraljuk, és 20 percig főzzük. A burgonyákat kis kockákra, a nyers lazacot nagyobb darabokra vágjuk. A levest turmixoljuk, majd újra felforraljuk, beletesszük a nyers lazacdarabokat és a burgonyát. Sóval, borssal ízesítjük, majd 10 percig kislángon főzzük. A füstölt lazacot csíkokra vágjuk. A levest tányérokra adagoljuk, a füstölt lazacdarabokat a tetejükre osztjuk, és kaporral megszórjuk.
Variáció Lazac helyett használhatunk tőkehalat laposhallal vagy pisztrángot füstölt angolnával.
Enyhébb lesz a karfiol illata főzéskor, ha a főzővízbe kevés száraz kenyeret teszünk. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | HOZZÁVALÓK:
45 dkg penne (tollhegy) tészta 24 zöld spárgafej 15 dkg csiperkegomba 2 csipetnyi sáfrány 2 gerezd fokhagyma 5 evőkanál olaj 25 dkg (konzerv) aprórák 2 evőkanál apróra vágott snidling 1 evőkanál apróra vágott bazsalikom 1 evőkanál balzsamecet őrölt bors só
ELKÉSZÍTÉS
A tésztát sós, sáfrányos vízben kifőzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, és lecsöpögtetjük. A spárgákat megmossuk, kemény részüket kivágjuk, a többit gőzben puhára pároljuk, hideg vízzel leöblítjük, és lecsöpögtetjük. A gombákat megtisztítjuk, száraikat kitörjük (készíthetünk belőle levest), a kalapokat vékonyan felszeleteljük. 2 evőkanál forró olajban a rákokat és a zúzott fokhagymát átforgatjuk, majd hozzáadjuk a gombás szószt, és nagylángon puhára pároljuk. A snidlinggel és a bazsalikommal megszórjuk, majd levesszük a tűzről. A maradék olajat meg az ecetet simára keverjük, és sóval, borssal ízesítjük. A gombás szószt a tésztához keverjük, az ecetes mártással meglocsoljuk, folpackkal lefedjük, és tálalásig hűtőben érleljük. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | HOZZÁVALÓK:
40 dkg vékony spagetti 2 gerezd fokhagyma 5 dkg szardella filé (konzerv) 35 dkg paradicsom 10 dkg magozott olajbogyó (fekete) késhegynyi Cayenne bors 1-1 evőkanál kapribogyó és paradicsompüré 5 dkg parmezán sajt (reszelt) 2 evőkanál finomra vágott petrezselyem olaj őrölt bors só
ELKÉSZÍTÉS
Enyhén sós, olajos forró vízben roppanósan puhára főzzük a tésztát, majd leszűrjük, lecsöpögtetjük, és félretesszük. A felaprított fokhagymát kevés forró olajban megfuttatjuk, és megszórjuk a cayenne borssal. Hozzáadjuk a villával összetört szardellát, a feldarabolt paradicsomot, a durvára vágott olajbogyót, a kapribogyót és a paradicsompürét. Összekeverjük, és közepes lángon 5 percig főzzük. A tésztát a szószba forgatjuk, és állandóan kevergetve kislángon 2 percig főzzük. Tányérokra adagoljuk, megszórjuk petrezselyemmel, parmezánnal, és azonnal tálaljuk. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | HOZZÁVALÓK:
12 főtt fürjtojás 40 dkg füstölt pisztrángfilé 6 levél fodros saláta 2 fejes saláta 1 uborka 12 retek 6 evőkanál olaj 3 evőkanál tárkonyecet 2 evőkanál apróra vágott kapor 10 dkg sós csipsz őrölt bors só
ELKÉSZÍTÉS
A tojásokat kettévágjuk. A halat vastagon felszeleteljük. A salátát megmossuk, lecsöpögtetjük, és apró darabokra tépkedjük. Az uborkát meghámozzuk, és vékonyan felkarikázzuk. A retket gyufaszálnyi vastagra szeleteljük. Mély tálban az olajat simára keverjük az ecettel meg a kaporral, és sóval, borssal ízesítjük. Beleforgatjuk a salátát, és tányérokra adagoljuk. Mindegyikre teszünk tojásdarabokat, csipszeket, halszeleteket, retekdarabokat, uborkakarikákat, és kaporral megszórjuk. Végül sóval, borssal ízesítjük, és rögtön tálaljuk.
Ajókás szendvicset vagy tőkehalkrémet kínálhatunk hozzá. Ez utóbbi esetben még több csipszet tegyünk a salátába! |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | HOZZÁVALÓK:
10 dkg vadrizs 5 dkg hosszúszemű rizs 1 fej vöröshagyma 1 piros színű paprika 2 zellerszár 2 paradicsom 16 nagy kagyló 25 dkg kagyló 1 csokor petrezselyem- és zeller 1 dl fehérbor 4 evőkanál olaj 1 kávéskanál mustár 1 tojássárgája őrölt bors só
ELKÉSZÍTÉSA rizst sós vízben puhára főzzük, majd lecsöpögtetjük, és salátástálba öntjük. A hagymát apróra vágjuk. A paprikák húsát felkockázzuk. A zellerszárat felkarikázzuk. A paradicsomokat meghámozzuk, belsejüket kikaparjuk, húsukat összezúzzuk. A kagylókat megtisztítjuk, mély lábasba tesszük a zellerrel és petrezselyemmel, a hagymával meg a borral, majd lefedve felforraljuk, borssal ízesítjük. 5 percig főzzük, közben többször megkeverjük. (A kagylóknak ki kell nyílniuk.) A nagy kagylókat kivesszük a főzőléből, atöbbi kagylót a lében hagyjuk hűlni. Mély tálban a mustárt simára keverjük a tojássárgájával, majd az olajat fokozatosan hozzáadva, majonézt készítünk. Sóval, borssal ízesítjük, majd beleforgatjuk a nagy kagylókat, a zöldségeket, a rizst és a majonézt. Hűtőben 1 órát állni hagyjuk, csak utána tálaljuk. A szívkagylókat külön kínáljuk mellé. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | 6 személyre HOZZÁVALÓK:
30 dkg hosszú szemű rizs 15-15 dkg kolbász, fagyasztott zöldbab és zöldborsó 10 dkg (fagyasztott) nagy szemű bab 3 csirkemellfilé 1 csirkehúsleveskocka 4 dkg vaj 1 piros színű paprika 16 főtt (languszta) rák (konzerv) 3-3 evőkanál fehérborecet és apróra vágott korianderlevél 5 evőkanál olaj csipetnyi sáfrány őrölt bors só
ELKÉSZÍTÉS
A sáfrányt 2 evőkanál langyos vízbe áztatjuk. A leveskockát 4 dl forró vízben feloldjuk, majd hozzáadjuk a rizst, meg a sáfrányt az áztatólevével együtt. Puhára főzzük, lecsöpögtetjük, és kihűtjük. A zöldbabot, a zöldborsót és a babot külön-külön sós vízben roppanós puhára főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük, és kihűtjük. A csirkemelleket sóval, borssal meghintjük, a vajban pirosra sütjük, majd felszeleteljük. A paprikát kicsumázzuk, húsát kis kockákra vágjuk. A kolbász bőrét lehúzzuk, felkarikázzuk. Az olajat simára keverjük a borecettel, és sóval, borssal ízesítjük. A rizst, a zöldségeket és a húst mély tálban összekeverjük, az olajos szósszal meglocsoljuk, és legalább 1 óráig hűtőben érleljük. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | HOZZÁVALÓK:
4 szelet nyelvhalfilé 1 kaliforniai paprika 1-1 kisebb póréhagyma, sárgarépa, cukkini 2 dl száraz fehérbor 1 citrom 1 csipet sáfrány olívaolaj cukor őrölt bors, só
ELKÉSZÍTÉS
A nyelvhalfilét terítsük ki, hintsük meg sóval, borssal és sáfrányos szeklicével. Tekerjük fel, és tegyük tepsibe. Locsoljuk meg az olívaolajjal, a borral és a citrom levével. Középmeleg sütőben pároljuk kb. 15 percig. A zsenge spárgát főzzük 1 percig sós-cukros vízben. A zöldségeket vágjuk apró kockákra, pirítsuk az olívaolajban, sózzuk-borsozzuk meg, és a hal párolólevével öntsük fel , de csak annyira, hogy salátaöntet sűrűségű legyen. A spárgákat osszuk el a tányérokon, tegyük rá a haltekercset és locsoljuk meg a zöldséges öntettel. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | HOZZÁVALÓK:
75 dkg halfilé 10 dkg burgonya 10 dkg sárgarépa 9 evőkanál kapor (apróra vágott) 4 darab szemes bors 2 cm gyömbér (darabka) 1 fej vöröshagyma 30 dkg kétszersült 2 evőkanál kapribogyó 4 evőkanál majonéz 4 evőkanál olaj 1 tojás 1 evőkanál mustár 4 dkg vaj őrölt bors só
ELKÉSZÍTÉS
A burgonyákat meghámozzuk, sós vízben megfőzzük, és kockákra vágjuk. 2 liter vizet 6 evőkanál kaporral és a borssal felforralunk, majd beletesszük a halat, a forrástól számítva 5 percig főzzük, majd a halat kivesszük, és kihűtjük. A gyömbért, a hagymát és a répát meghámozzuk, és lereszeljük. A kétszersültet morzsává törjük. A hal bőrét és gerincét kiszedjük, húsát a burgonyával, a répával, 4 evőkanál morzsával, a maradék kaporral, a gyömbérrel, a kapribogyóval és a hagymával összedolgozzuk. A masszába keverjük a majonézt, a tojást, a mustárt, és kézzel 8 krokettet formálunk belőle. A maradék morzsában megforgatjuk a kroketteket, majd 2 órára hűtőbe tesszük. Végül az olajban és a vajban pirosra sütjük. Forrón tálaljuk.
Paradicsomot és zöldsalátát kínálhatunk mellé. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
|
|