| | | HOZZÁVALÓK:
4 szelet halfilé olaj
A salátához 2 kis konzerv szójacsíra 25 dkg karfiol 10 dkg sampinyon gomba 1 paprika (piros színű)
A szószhoz 2 cm-es gyömbér (darabka) 2 evőkanál olaj 2 evőkanál borecet 2 kávéskanál szezámolaj 2 kávéskanál szójaszósz csipetnyi Cayenne bors só
ELKÉSZÍTÉS
A halszeleteket hosszában kettévágjuk, sóval, borssal megszórjuk, 15-20 percig állni hagyjuk, majd 1-2 evőkanál olajban átsütjük. A gyömbért lereszeljük. A karfiolt rózsáira szedjük, a gombát vékonyan felszeleteljük. A paprikát meghámozzuk, kettévágjuk, a magokat és az ereket kivágjuk, a húsát felkockázzuk. Az olajat, az ecetet, a szezámolajat, a gyömbért, a szójaszószt és a cayenne borsot, sót simára keverjük. A karfiolt, a gombát, a szójacsírát és az olajos mártást salátástálba öntjük, összekeverjük, majd tányérokra osztjuk a salátát. A halfiléket kereszt alakban a saláta tetejére fektetjük, és a paprikakockákkal megszórjuk. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | 6 személyre HOZZÁVALÓK:
30 dkg fagyasztott leveles tészta 1 tojássárgája 1 evőkanál tej
A töltelékhez 1 kg paradicsom 6 evőkanál olaj 1 fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 1 kakukkfűág 1 babérlevél 4 főtt tojás 12 szardella (ajóka) őrölt bors só
ELKÉSZÍTÉS
A tésztát szobahőmérsékleten felengedjük, kinyújtjuk, majd 23 cm átmérőjű kerek lapot vágunk belőle. Széleit 1 tojássárgájával és 1 evőkanál tejjel megkenjük. A paradicsomokat megmossuk, a két legszebbet félretesszük, héjukat levágjuk, és felkarikázzuk, a többit apróra daraboljuk. Az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát és a felaprított paradicsomot 3 evőkanál olajban csipetnyi sóval, borssal, kakukkfűvel és babérlevéllel ízesítve puhára pároljuk, míg a paradicsom teljesen pépes állagú lesz. A tojásokat felkarikázzuk. A tészta aljára simítjuk a paradicsompürét, a paradicsom- és a tojáskarikákkal befedjük, a szardellával megszórjuk, a maradék olajjal meglocsoljuk, majd meleg sütőben készre sütjük. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | HOZZÁVALÓK:
A krokettekhez 1 citrom 20 dkg hal 20 dkg zöldbab 6 bazsalikomlevél 16 salátalevél 1 kávéskanál curry 1 kávéskanál barna cukor 2 evőkanál olaj 1 tojás őrölt bors só
A szószhoz 1 gerezd fokhagyma 1 evőkanál olaj 4 evőkanál szójaszósz 4 evőkanál édes-savanyú szósz
ELKÉSZÍTÉS
A szószhoz a zúzott fokhagymát olajban megfuttatjuk, majd belekeverjük a kétféle szószt, és félretesszük. A krokettekhez a citrom héját lereszeljük, a halat kis kockákra, a bazsalikomot apróra vágjuk. A zöldbabot sós vízben megfőzzük, és lecsöpögtetjük. A halat és a babot finomra turmixoljuk, majd belekeverjük a citromhéjat, a curryt, a tojást, a borsot, a cukrot, és az olajban megsütjük. Papírtörlővel a zsiradékot leitatjuk. Minden golyót 1-1 salátalevélbe csomagolunk, és a szószba téve tálaljuk.
Előételnek is kitűnő. Egészen pici golyókat készítsünk, és lefagyaszthatjuk. Felengedés nélkül, forró olajban kisütjük a golyókat. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | HOZZÁVALÓK:
4 szelet lazac 2 evőkanál olaj só
A tárkonyos habhoz 2 uborka 3 zselatinlap 1 szál újhagyma 1 citrom 1 dl tej 40 dkg sajt 2 petrezselyem (apróra vágott) 2 tárkony (apróra vágott) őrölt bors só
ELKÉSZÍTÉS
Az uborkákat meghámozzuk, lereszeljük, szűrőbe tesszük, sóval meghintjük, és hagyjuk lecsöpögni. Vízzel lemossuk, és kinyomkodjuk belőle a nedvességet. A zselatinlapokat 10 percre hideg vízbe áztatjuk. A hagymát vékony karikákra vágjuk, a citrom héját lereszeljük, a levét kinyomjuk. A tejet felforraljuk, majd belekeverjük a zselatint. Salátástálban simára keverjük a reszelt sajtot, az uborkát, a citrom levét és héját, a hagymát, a petrezselymet a tárkonyt, és sóval, borssal ízesítjük. Állandóan kevergetve hozzáadjuk a zselatinos tejet, 2 órára hűtőbe tesszük, majd turmixoljuk, és ismét 2 órát pihentetjük. Tálalás előtt a lazacokat meghintjük sóval, megkenjük olajjal, és 2 percig mindkét oldalukat grillezzük. Tányérokra rendezzük, és a tárkonyos krémmel tálaljuk.
|
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | HOZZÁVALÓK:
80 dkg spárga (fehér) 4 pisztrángfilé
A húsleveshez 1 fej vöröshagyma 1 fej sárgarépa 4 dl száraz fehérbor fél csokor petrezselyem fél csokor zellerlevél
A mártáshoz 1 evőkanál színes bors 1 evőkanál kapor (apróra vágott) 1 citrom (leve) 2,5 dl tejszínhab szerecsendió (reszelt) őrölt bors só
ELKÉSZÍTÉSA spárgákat meghámozzuk, csokorba kötjük, és sós vízben puhára főzzük. A húsleveshez a hagymát és a sárgarépát felkarikázzuk, majd 1 liter vízzel, a borral, a zöld levelekkel lábasba tesszük, sóval, borssal ízesítjük, és felforraljuk. A mártáshoz a színes borsot durvára törjük, a tejszínbe keverjük, reszelt szerecsendióval, sóval, borssal ízesítjük, felforraljuk, majd kislángon főzzük. Hozzáadjuk a citromlevet, a kaprot, és kislángon összepároljuk. A pisztrángfiléket a levesben puhára főzzük, majd lecsöpögtetjük. Minden tányérra 2 halszeletet teszünk, a spárgákkal körítjük, a mártással leöntjük, és kaporral díszítjük. Olvasztott vajjal leöntött, petrezselyemmel megszórt újkrumplit adhatunk még mellé. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | HOZZÁVALÓK:
50 dkg spagetti 4 gerezd fokhagyma 8 szardella filé (konzerv) 4 dl olaj fél hegyes pirospaprika 4 evőkanál finomra petrezselyem 4 dkg zsemlemorzsa őrölt bors só
ELKÉSZÍTÉS
Forrásban lévő, sós, olajos vízben megfőzzük a spagettit, majd leszűrjük, lecsöpögtetjük, és félretesszük. A kis üvegből vagy konzervből kiszedjük a szardellafiléket, jól lecsöpögtetjük, hideg vízzel leöblítjük, majd egy tányéron villával összetörjük. Serpenyőben, bő forró olajban megpirítjuk a fokhagymagerezdeket, majd azt is félretesszük. Az olajba beletesszük a pépesített szardellát, és kevergetve hagyjuk oldódni, amíg egynemű szószt kapunk. Hozzáadjuk a kimagozott paprikát meg a petrezselymet, összekeverjük, és félretesszük. Serpenyőben, kevés olajban megpirítjuk a zsemlemorzsát (óvatosan, nehogy megégjen), majd levesszük a tűzről. A tésztát tálalótálba tesszük, ráöntjük a mártást meg a pirított zsemlemorzsát, összekeverjük, és azonnal tálaljuk. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | HOZZÁVALÓK:
2 kg (csuka, compó, sügér, pisztráng stb.) folyami hal 2 sárgarépa 2 póréhagyma 2 fej vöröshagyma 5 dl rizling bor fél csokor zellerlevél fél csokor + 6 szál petrezselyem 2 babérlevél 3 tojássárgája 2 dl tejszín 1 teáskanál szerecsendió (reszelt) őrölt bors só
A díszítéshez petrezselyem (apróra vágott)
ELKÉSZÍTÉS | | 1. A halakat megtisztítjuk, pikkelyeiket lekaparjuk. Farkukat és uszonyaikat levágjuk, húsukat felszeleteljük, fejüket meghagyjuk. Testüket középen kettévágjuk, és belsejüket kitisztítjuk.
| | 2. A halhúst kifilézzük, és a filéket keresztben, 4 cm vastagon felszeleteljük, majd a fejekkel együtt megmossuk, leitatjuk a nedvességet, és lábasba tesszük.
| | 3. A hagymákat finomra, a répákat apróra vágjuk, a pórékat felkarikázzuk. Ehhez adjuk a halfarkakat, -uszonyokat és -fejeket, majd a bort is beleöntjük, hozzáadunk még 5 dl vizet, a zellerleveleket, a fél csokor petrezselymet, a babérlevelet, és sóval, borssal megszórjuk. Felforraljuk, majd kislángon 20 percig főzzük.
| | 4. A levest áttörjük, és újra felforraljuk. Beletesszük a halszeleteket (ha többféle halból készítjük, ez a sorrend: csuka, compó, sügér, pisztráng), és minden szelet után újra felforraljuk. 25 percig kislángon főzzük, majd a lábast levesszük a tűzről, a halszeleteket kiszedjük, és agyagtányérra tesszük. A lét visszatesszük a tűzre, és nagylángon a felére forraljuk. A tojássárgákat, a tejszínt és a szerecsendiót tálban habosra keverjük, majd hozzáadunk 2 evőkanál hallét. A lét levesszük a tűzről, beleöntjük a tojásos keveréket, és összekeverjük. Sima, sűrű masszát kapunk. A halszeleteket ezzel meglocsolva, melegen tálaljuk, és petrezselyemmel díszítjük.
|
| Borssal ízesített, petrezselymes-vajas burgonyát adhatunk mellé. Gyorsabban elkészíthetjük, ha konyhakész, felszeletelt halat vásárolunk. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | HOZZÁVALÓK:
25 dkg tonhal 25 dkg lencse 2 zellerszár 4 paradicsom 2 zöldségleveskocka 2 evőkanál olaj 2 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 szegfűszeg őrölt koriander 1 kakukkfűág 1 babérlevél 1 csokor petrezselyem őrölt bors só
ELKÉSZÍTÉS
Az egyik hagymát felkockázzuk, a másikba beleszúrjuk a szegfűszeget. A halat hosszú, vékony szeletekre vágjuk. A zellerszárat felkarikázzuk. A paradicsomokat meghámozzuk, és pépesre zúzzuk. 9 dl vizet felforralunk, és feloldjuk benne a leveskockákat. Az olajban az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a zellerszárat és a halat gyakran kevergetve aranyszínűre sütjük, majd hozzáadjuk a paradicsomot, a húslevest, a koriandert, a kakukkfüvet, a babérlevelet, a petrezselymet, a szegfűszeges hagymát, és sóval, borssal ízesítjük. Felforraljuk, és az előző nap beáztatott lencsét is belekeverjük. Lefedve, kislángon addig főzzük, míg a lencse puha lesz.
Barna kenyérből készült pirítóst adhatunk mellé. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | HOZZÁVALÓK:
4 szelet tonhal 2 babérlevél 1 citrom 6 evőkanál olaj 1 evőkanál apróra vágott oreganó 3 evőkanál (konzerv) kapribogyó őrölt bors só ELKÉSZÍTÉSA citrom héját gyufaszál vastagságúra vágjuk. Az olajban a citromhéjat és a babérlevelet kissé átsütjük, majd levesszük a tűrzől, lefedjük, és 15 percig állni hagyjuk. A halszeleteket ezzel az olajjal megkenjük, sóval, meghintjük, és mindkét oldalukon pirosra grillezzük. A maradék olajat áttörjük, belekeverjük a citromlét és a kapribogyót. Sóval, borssal ízesítjük, és felforrósítjuk. A halszeleteket tányérokra adagoljuk, és a szósszal leöntjük. Hidegen is tálalhatjuk. A grillezett halat teljesen kihűtjük, és a hideg szósszal meglocsoljuk. Párolt rizst vagy főtt tésztát kínálhatunk mellé. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
|
|