| | | HOZZÁVALÓK:
2 ananász (karikák, konzerv) 8 evőkanál majonéz 2 evőkanál ketchup néhány csepp Tabasco szósz 2 doboz tonhal (konzerv) 1 evőkanál snidling (apróra vágott)
ELKÉSZÍTÉS
A majonézt és a ketchupot néhány csepp Tabascóval habosra keverjük. A tonhalkonzervet lecsöpögtetjük, salátástálba tesszük, és villával összetörjük, majd hozzáadjuk a snidlinget, a majonézes krémet, és összekeverjük. 1 ananászkarikát tálra teszünk, erre rakunk egy adag szószos tonhalat, ismét ananászkarika következik. Ezt addig folytatjuk, amíg a hozzávalók elfogynak. Rögtön tálaljuk.
Variáció Tonhal helyett rákot, snidling helyett korianderlevelet vagy turbolyát is használhatunk. Még különlegesebb lesz a szósz, ha néhány csepp whiskyt adunk hozzá.
Ropogós szezámmagos kenyérrel a legfinomabb. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | ELKÉSZÍTÉSA tonhalfiléket sózzuk, borsozzuk meg, és fektessük kiolajozott tepsibe. 210 °C-os sütőben süssük 10 percig, majd mindegyikre tegyünk 1-1 szelet mozzarellát. A sonkaszeleteket kevés olajban kicsit süssük meg, és helyezzünk 2-2 szeletet a mozzarellás tonhalszeletekre. A zsályaleveleket osszuk el a sonkán, és a sütőbe visszatéve süssük ropogósra. A visszamaradt zsiradékban futassuk meg a petrezselymet, és öntsük rá a bort. Forraljuk be a felére, majd öntsük hozzá a tejszínt, és amikor újból felforrt, sóval, borssal ízesítsük. Tálaláskor a tonhalfiléket tegyük tányérra, locsoljuk meg a mártással, és köretnek párolt zöldségeket, rizst vagy burgonyát kínáljunk mellé. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | HOZZÁVALÓK:
8 márna 1 citrom 1 nagy fej vöröshagyma 4 paradicsom 1 paprika (sárga) 5 evőkanál olaj 3 kakukkfűág 1 babérlevél 24 olajbogyó (fekete) őrölt bors só
ELKÉSZÍTÉS
A márnák pikkelyeit lekaparjuk, belsejüket kivesszük, megmossuk, és tepsibe rakjuk. A citromot vékonyan felkarikázzuk, a hagymát felkockázzuk, a paradicsomok húsát kis kockákra vágjuk. A paprikát meghámozzuk, húsát felkockázzuk. A hagymát 2 evőkanál olajban megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát, kislángon 10 percig főzzük, majd a mártást a halra öntjük. A kakukkfűvel megszórjuk, hozzáadjuk a babérlevelet és az olajbogyókat. Sóval, borssal meghintjük, a citromkarikákkal megrakjuk. A maradék olajjal meglocsoljuk, és meleg sütőben készre sütjük. Forrón tálaljuk, főtt tésztával vagy olajjal megkent, apróra vágott rozmaringgal megszórt kenyérrel.
A márna bőre jellegzetes ízt ad az ételnek. A legkisebbeket megsüthetjük pikkelyeikkel együtt. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | HOZZÁVALÓK:
40 dkg tonhalfilé 1 liter zöldségleves (leveskockából) 1 póréhagyma (fehér része) 10 dkg vaj 30 dkg rizs 2 uborka 2 paradicsom 2,5 dkg liszt 2 gerezd fokhagyma 4 evőkanál olaj 2 evőkanál kapor (apróra vágott) 2 evőkanál petrezselyem (apróra vágott) őrölt bors só
ELKÉSZÍTÉS
A pórét felkarikázzuk, 5 dkg vajban megpároljuk, hozzáadjuk a rizst, és állandóan kevergetve üvegesre pirítjuk. 1 merőkanál forró levessel meglocsoljuk, és addig keverjük, míg újra forrni kezd. Fedő alatt kislángon főzzük, míg a leves elfő. Ezt addig ismételjük, míg az összes leves elfogy. Az uborkákat meghámozzuk, és felszeleteljük. A halat nagy kockákra vágjuk. A lisztet sóval és borssal összekeverjük, beleforgatjuk a haldarabokat, majd a fölösleges lisztet lerázzuk róluk. A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, a héjukat lehúzzuk, félbevágjuk, belsejüket kikaparjuk, a húsukat pépesre zúzzuk. Az uborkát a fokhagymával együtt, állandóan kevergetve az olajban megpároljuk, majd az uborkát kivesszük, a fokhagymát eldobjuk. A visszamaradt zsiradékban megsütjük a haldarabokat, anélkül, hogy mozgatnánk. Amikor a rizottó kész, belekeverjük az apróra morzsolt maradék vajat, a halat és a kaprot. A petrezselyemmel és a paradicsommal díszítjük. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | HOZZÁVALÓK:
3 konyhakész keszeg 75 dkg paradicsom 30 dkg olajbogyó (magozott)
A szószhoz 1 fej vöröshagyma 4 gerezd fokhagyma 2 citrom (leve) 5 evőkanál olaj 2 evőkanál koriander (apróra vágott) 1 kávéskanál őrölt kömény 1 kávéskanál pirospaprika pirospaprika (csípős) őrölt bors só
ELKÉSZÍTÉS
A szószhoz a hagymát felkockázzuk, a zúzott fokhagymával, a citromlével, az olajjal, a korianderrel, a fűszerekkel, csipetnyi sóval összekeverjük. A halat szárazra töröljük. A máz negyedét félretesszük, a többivel kívül-belül bekenjük a halat. Folpackkal lefedjük, és 4 órára hűtőbe tesszük. A paradicsomokat felkarikázzuk. Olajjal kikent tűzálló tálba tesszük a halakat, a paradicsomokkal lefedjük, és Delikáttal meghintjük. A maradék szósszal meglocsoljuk, és forró sütőben, a levével gyakran locsolgatva megsütjük. Az olajbogyókat 5 percre forró vízbe tesszük, majd lecsöpögtetjük, és a sütés félidejében a hal köré rendezzük. Melegen, a formában tálaljuk.
A eredeti marokkói recept szerint a szószhoz még kevés tyúk- vagy sertéshúslevest is adnak. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | HOZZÁVALÓK:
30 dkg tonhal 40 dkg makaróni tészta 20 dkg reszelt ementáli sajt 4 póréhagyma 4 dkg vaj 3 evőkanál olaj 1,.5 dl tyúkhúsleves (leveskockából) őrölt bors só
ELKÉSZÍTÉS
A póréhagymák zöld részének csak egyharmadát használjuk, ezt és a fehér részt vékonyan felkarikázzuk, majd a vaj felében és 1 evőkanál olajban megfuttatjuk. A levessel felöntjük, borssal megszórjuk, és teljesen puhára pároljuk. Amikor kész, pürésítjük. A makarónit lobogó sós vízben kifőzzük, lecsöpögtetjük, mély tálban elkeverjük a maradék olajjal, és az apró darabkákra vágott vajjal. Végül belekeverjük a kis darabokra szeletelt halat, a pórés krémet és a sajt felét. Jénai tálba öntjük, a maradék sajttal megszórjuk, és grillen készre sütjük. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | HOZZÁVALÓK:
25 dkg búzadara 3 dl tyúkhúsleves (leveskockából) 2 dkg vaj 2 tojás 1 tojássárgája 20 dkg tonhal (konzerv) pirospaprika 1 evőkanál menta (apróra vágott) zsemlemorzsa őrölt bors só 2 evőkanál koriander (apróra vágott) olaj, a sütéshez
A díszítéshez korianderlevél
ELKÉSZÍTÉSA búzadarát jénai tálba tesszük, a húslevest ráöntjük, sóval, borssal meghintjük, és lefedve addig főzzük, míg puha lesz, és minden folyadék elpárolog. Villával szétnyomkodjuk, majd a vajjal, 1 tojással, a tojássárgájával, kevés sóval, borssal összekeverjük. A tonhalat lecsöpögtetjük, majd a paprikával, a mentával, a korianderrel, sóval és borssal összedolgozzuk. A masszából 8 golyót formálunk, ezeket tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban megsütjük. Tányérokra rakjuk, és korianderrel megszórjuk. Hidegen és melegen is tálalhatjuk. VariációTonhal helyett főtt marhahúst vagy bárányhúst is használhatunk. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | HOZZÁVALÓK:
4 szelet filézett fogas kapros grillfűszer 3 banán 1,5 dl olívaolaj
a körethez 80 dkg kisebb méretű újburgonya 1 dl olívaolaj só, őrölt bors
Kapros grillfűszer 1 kiskanál só 1 csapott mokkáskanál őrölt fehér bors 1 púpozott kiskanál aprított friss, vagy szárított kapor 1 mokkáskanál reszelt friss, vagy szárított citromhéj
ELKÉSZÍTÉS
A fogasszeleteket szárítsuk le papírtörlővel, tegyük magas falú edénybe, és minden oldalukat egyenletesen szórjuk be a kapros fűszerrel. Locsoljuk meg 1 citrom levével, az olívaolajjal, és hűtőbe téve pácoljuk 1-2 óráig. A körethez az újkrumplit héjastól főzzük meg sós vízben, szűrjük le, és hosszában vágjuk félbe. Tegyük keverőedénybe, sózzuk, borsozzuk meg, öntsük rá az olívaolajat, és lazán forgassuk össze. A pácolt fogasszeleteket a burgonyával és a két félbevágott citrommal együtt a forró grillen süssük meg, és tányérra rendezve tálaljuk. Kapros grillfűszer A sót, a borsot, a felaprított kaprot, a reszelt citromhéjat szórjuk kis edénybe, jól keverjük össze, és fűszerezzük vele a fogasfilét. Javasolt eltarthatósága, ha csak szárított fűszerekből áll, jól zárható kisüvegben 3-4 hét. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | HOZZÁVALÓK:
4 szezámmagos zsemle 35 dkg (konzerv) lazac 1 tojás 1 evőkanál citromlé 2-2 evőkanál joghurt, finomra vágott snidling és petrezselyem 1 kávéskanál tárkony 2 kávéskanál mustár 8 salátalevél 6 evőkanál zsemlemorzsa őrölt bors só olaj, a sütéshez
ELKÉSZÍTÉSA lazacot lecsöpögtetjük, villával összetörjük, összekeverjük a zsemlemorzsával, a tojással, a joghurttal, a citromlével, a snidlinggel, a mustárral, a petrezselyemmel meg a tárkonnyal, és sóval,borssal ízesítjük. A masszát négy részre osztjuk, pogácsákat formázunk belőlük, és olajban mindkét oldalukat megsütjük. Félbevágjuk a zsemléket, salátalevéllel béleljük, és beletesszük a húspogácsákat. Azonnal tálaljuk. A húsra még egy paradicsomkarikát is tehetünk, a masszát pedig kaporral is ízesíthetjük. A lazacot maradék darált sült hússal helyettesíthetjük. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | HOZZÁVALÓK:
20 dkg liszt 2 tojás 2 dl tej 1 dl száraz fehérbor 3 dkg vaj só
A töltelékhez 8 dkg vaj 1 evőkanál apróra vágott kapor pirospaprika szerecsendió (reszelt) só 50 dkg főtt tenger gyümölcsei 2 szál kapor
ELKÉSZÍTÉS
Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a tojásokat, apránként a tejet, a bort és csipetnyi sóval ízesítjük. Jól összedolgozzuk, és 1 órát állni hagyjuk. A vajat megolvasztjuk, és a tésztához adjuk. 5 percig ismét pihentetjük. Közben a töltelékhez az olvasztott vajat simára keverjük a kaporral, a paprikával, a szerecsendióval és sóval megszórjuk. Kiolajozott teflonsütőben 8 palacsintát sütünk, és melegen tartjuk. A tenger gyümölcseit gőzben megforrósítjuk. A palacsintákat tányérokra csúsztatjuk, a fűszeres vajjal megkenjük, a tenger gyümölcseivel megtöltjük, végül feltekerjük, és kaporral díszítjük. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
|
|