| | | HOZZÁVALÓK:
70 dkg lazac 4 evőkanál vaj 1 darab citrom 1 darab citrom (zöld) őrölt bors só fél fej lilhagyma 1 kg brokkoli
ELKÉSZÍTÉS
A vajat hevítsük fel, sózzuk, borsozzuk, szórjuk bele a finomra vágott hagymát, a citromok reszelt héját, és öntsük rá a levüket is. A lazacot egészben vagy szeletekben tegyük alufóliára, locsoljuk meg a fűszeres vajjal, majd zárjuk le légmentesen. Melegítsük elő a sütőt 160 ˘XC-ra, és az alufóliába zárt halat tepsire téve kicsi vízfürdőben pároljuk 10-15 percig. Szedjük rózsákra a brokkolit, sós vízben néhány percig forrázzuk, majd lecsepegtessük le, és forgassuk át a vajban. Bármilyen tejszínes szósszal kínálhatjuk. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | HOZZÁVALÓK: 80 dkg burgonya 6 olajos szardella (ajóka) 12,5 dkg (konzerv) aszalt paradicsom 5 bazsalikomlevél 1 kávéskanál (konzerv) kapribogyó 6 apró hagyma 1 evőkanál fehérborecet 3 evőkanál olaj őrölt bors só ELKÉSZÍTÉSA burgonyákat megmossuk, és sós vízben puhára főzzük. A szardellákat és a paradicsomokat lecsöpögtetjük, majd nagyobb darabokra, a bazsalikomleveleket apróra vágjuk. A kapribogyókat lecsöpögtetjük. A hagymákat apróra vágjuk. Mély tálban simára keverjük az ecetet, a kaprit, a bazsalikomot, és sóval, borssal fűszerezzük. Folyamatosan keverve hozzáadjuk az olajat. A burgonyát meghámozzuk, langyosra hűtjük, majd felkarikázzuk. A tálba öntjük, belekeverjük a paradicsomot, a szardellát, a hagymát, és óvatosan összeforgatjuk. Olajos szárított paradicsom-konzervet szupermarketekben szerezhetünk be. Önmagában vagy grillezett hal mellé is fogyaszthatjuk. Ha a szárított paradicsomok túl kemények lennének, néhány percig főzzük gőzben! |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | HOZZÁVALÓK:
1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 4 evőkanál olaj 1 kávéskanál köménymag 1 kávéskanál szemes bors 1 kávéskanál szárított mentalevél 20 dkg paradicsompüré 20 dkg gersli (árpagyöngy) 25 dkg tőkehal 25 dkg tonhal csipetnyi őrölt kömény őrölt bors só
A díszítéshez mentalevél
ELKÉSZÍTÉS
A hagymát meg a fokhagymát apróra vágjuk, és az olajban megpároljuk. Hozzáadjuk a köménymagot, a szemes borsot, a mentát, a paradicsompürét, 1 liter vízzel felöntjük, és felforraljuk. Beletesszük a halakat, és az újraforrástól számított 10 percig főzzük, majd levesszük a tűzről. A halak bőrét lehúzzuk, gerincüket kivesszük, és a halhúst kis darabokra vágjuk. A hallét szitán áttörjük, majd újra felforraljuk, beletesszük a haldarabokat, a gerslit, az őrölt köményt, és kislángon még fél óráig főzzük. Újrafűszerezzük, összekeverjük, és mentával díszítve tálaljuk. A köményt csak az utolsó pillanatban őröljük meg borsdarálón, így zamatosabb lesz az étel. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | HOZZÁVALÓK:
20 dkg olajos tonhal (konzerv) 50 dkg orsótészta 10-10 dkg fekete és zöld olajbogyó 3-3 evőkanál kapribogyó (konzerv) és citromlé 1 gerezd fokhagyma 5 (ajókagyűrű) szardella 1,25 dl olaj 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem őrölt bors só ELKÉSZÍTÉSA tonhalat, az olajbogyókat és a kaprit lecsöpögtetjük. Salátástálba tesszük a halat, meglocsoljuk az olajjal és a citromlével, majd belekeverjük a petrezselymet, az olajbogyókat, a kaprit, a zúzott fokhagymát, a kis darabokra vágott szardellákat, és borssal megszórjuk. Óvatosan összekeverjük. Sós vízben kifőzzük a tésztát (vigyázzunk, ne áztassuk el!), majd hideg vízzel leöblítjük. A halas keverékhez adjuk, átforgatjuk, és tálalásig hűtőbe tesszük. Másféle hallal is készíthetjük, a lényeg, hogy azokat először gőzben pároljuk puhára. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | HOZZÁVALÓK:
10 dkg póréhagyma (fehér része) 10 dkg burgonya 10 dkg sonka 50 dkg és fél uborka 2 tojás 5 dl tejszín 15 dkg vaj őrölt bors só
A díszítéshez lazacdarabkák snidling (apróra vágott)
ELKÉSZÍTÉS
A pórét karikákra, a meghámozott burgonyát kockákra vágjuk, az uborkát megtisztítjuk. A háromféle zöldséget sós vízben 30 percig főzzük, majd lecsöpögtetjük, turmixoljuk, és kihűtjük. Belekeverjük a tojásokat, 2,5 dl tejszínt, sót és borsot. 4 parféformát kivajazunk, beleöntjük a masszát, és forró sütőben, gőzben készre sütjük. A fél uborkát is megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és 3 percig sós vízben forraljuk (blansírozzuk), majd hideg vízzel leöblítjük, és lecsöpögtetjük. A sonka kétharmadát felkockázzuk, a maradék tejszínnel 3 percig forraljuk. A tűzről levéve belekeverjük a vajat, és finomra turmixoljuk. A felfújtat a formából kiborítjuk, a krémmel körülöntjük. A kockákra vágott uborkával, a snidlinggel megszórva, lazaccsíkokkal díszítve tálaljuk |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | HOZZÁVALÓK:
40 dkg tészta 30 dkg paprika (piros színű) 1 doboz kagyló (konzerv) 16 bazsalikomlevél 2 fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 4 dkg vaj 20 dkg paradicsompüré borecet cukor só
ELKÉSZÍTÉS
A paprikákat kockákra, a bazsalikomleveleket apróra vágjuk. A hagymákat és a fokhagymát megtisztítjuk. Az olvasztott vajban a paprikakockákat, a bazsalikomot, a petrezselymet, a paradicsompürét, kevés sót, az ecetet és a cukrot fedő alatt kislángon 10 percig főzzük, közben gyakran kevergetjük. A tésztát sós vízben kifőzzük, de ne áztassuk el! A paprikás szószt sima krémmé turmixoljuk, majd kislángon sűrűre főzzük. A kagylókat a szószba forgatjuk. A tésztát lecsöpögtetjük, a kagylós szósszal összekeverjük, és a bazsalikomlevelekkel díszítjük.
Jó tudni Az olasz rigatoni tészta a mi csőtésztánkkal helyettesíthető.
Kezdő szakácsoknak ajánljuk, hogy turmixoláskor adjanak a szószhoz 15 dkg párolt zsenge zöldborsót. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | HOZZÁVALÓK:
50 dkg spagetti 45 dkg zúzott paradicsom 20 dkg apró rák (konzerv) 1 fej vöröshagyma 1 sárgarépa 3 gerezd fokhagyma 2 evőkanál olaj csipetnyi Cayenne bors 2 dl száraz fehérbor 1 kávéskanál cukor 12 kagyló (konzerv) 1 dl halászlé (halászlékockából) 12,5 dkg ringli (ajóka) 12,5 dkg tonhal petrezselyem 4 dkg vaj 4 evőkanál petrezselyem (apróra vágott) őrölt bors só
ELKÉSZÍTÉS
A hagymát, a répát és 1 gerezd fokhagymát finomra vágjuk, majd 2 evőkanál olajban megpároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a cayenne borsot, 1 dl bort és a cukrot. Kevés sóval, borssal ízesítjük, és 30 percig lefedve pároljuk. A kagylókat mély lábasba tesszük a halászlével, a zúzott fokhagymával és a maradék borral. Lefedve 5 percig forraljuk, majd kivesszük, a levet áttörjük. A tonhal húsát kockákra vágjuk, az ajókákkal és a rákokkal a vajban megpirítjuk. A spagettit sós vízben kifőzzük. A paradicsomos szószt, a kagylókat a lével együtt, a petrezselymet és a halas-rákos húst összekeverjük. A kifőtt tésztát tálba tesszük, a meleg szósszal meglocsoljuk, rátesszük a halas keveréket, és forrón tálaljuk. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | HOZZÁVALÓK:
4 nagy póréhagyma (fehér része) 20 dkg edami sajt (reszelt) 4 nyelvhalfilé 2 dl tejszín 2 dkg vaj őrölt bors só
ELKÉSZÍTÉSA pórét hosszában vékonyan felszeleteljük, sós vízben puhára főzzük, majd konyhai papírtörlőre szedjük. Kivajazott mély tepsibe egy adag pórét teszünk, reszelt sajttal megszórjuk, és ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók elfogynak. Kevés borssal megszórjuk, ráöntjük a tejszínt, és sütőben 35 percig sütjük. A halat is a tepsibe tesszük, sóval, borssal meghintjük, a maradék vajat rámorzsoljuk, és készre sütjük. Főtt burgonyát adunk mellé. Olcsóbban is elkészíthetjük, ha a nyelvhalat vékony szeletekre vágott főtt sonkával helyettesítjük. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | 6 személyre HOZZÁVALÓK:
40 dkg lazac (füstölt) 1 csokor kapor 2,5 dl halleves (leveskockából) 3 zselatinlap
A szószhoz 2 dl tejszín 1 evőkanál tormakrém
A díszítéshez salátalevél
ELKÉSZÍTÉS
A halat kis darabokra vágjuk. A kaprot megmossuk, leszárítjuk, és apróra vágjuk. Kis alumínium formák aljára egy-egy csipet kaprot teszünk, erre haldarabkákat rakunk. Közben a zselatint néhány percre hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk belőle a vizet. A hallét megmelegítjük, egyesével belekeverjük a zselatinlapokat, majd kihűtjük, de közben többször megkeverjük, hogy ne dermedjen meg. A kihűlt hallét a formákba öntjük, és másnapig hűtőbe tesszük. A szószhoz a tejszínt a tormakrémmel habosra keverjük. Az aszpikos halat a formákból tálra borítjuk, és zöldsalátával, citromszeletekkel, koktélparadicsommal díszítjük. A tormakrémet kínáljuk mellé. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
Tonhallal töltött paprika | | | HOZZÁVALÓK:
4 piros színű paprika 30 dkg zöldborsó 2 főtt tojás 1 kis doboz tonhal (konzerv) ételízesítő 25 dkg majonéz
A tálaláshoz fejes saláta és citrom
ELKÉSZÍTÉS
A paprikákat hosszában kettévágjuk, és a magjukat kikaparjuk. Ételízesítővel ízesített vízben a paprikát és a zöldborsót külön-külön blansírozzuk, végül hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögetjük, és kihűtjük. A tonhalat lecsöpögtetjük, és elmorzsoljuk. 2 evőkanál majonézt a zöldborsóval és a hallal összekeverünk, ezzel a paprikákat megtöltjük. Tetejüket tojáskarikákkal, salátalevelekkel és citromszeletekkel megrakjuk. A maradék majonézt külön kínáljuk.
Könnyebben emészthető lesz ez az étel, és kevesebb kalóriát tartalmaz, ha majonéz helyett natúr joghurttal készítjük el. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
|
|