|
|
|
HOZZÁVALÓK:
5-5 dkg (konzerv) garnélarák és (konzerv) füstölt lazac
30 dkg maradék sült lazacdarabkák
8 száraz, sós keksz
1 citrom (leve és héja)
10 dkg vaj
2 tojás
3 evőkanál kapor
2 tojásfehérje
5 evőkanál zsemlemorzsa
őrölt bors
só
ELKÉSZÍTÉS
A kekszeket papírzacskóba téve húsklopfolóval morzsásra törjük, a füstölt lazacot és a garnélát apróra vagdaljuk. Darabokra vágjuk a lazachúst is, és összekeverjük a puha vajjal, a tojásokkal, a finomra vágott kaporral és a kekszmorzsákkal. Hozzáadjuk a füstölt lazacot és a garnélát, a citrom levét és reszelt héját, óvatosan megsózzuk (mert a lazac is sós), megborsozzuk, és alaposan összedolgozzuk. Amikor a massza már egynemű, 16 gombócot formázunk belőle. A tojásfehérjét felverjük, mélytányérba öntjük, a zsemlemorzsát egy másik mélytányérba szórjuk, és a gombócokat egyenként megforgatjuk bennük. Olajat forrósítunk, megsütjük benne a gombócokat. Melegen tálaljuk, zöldsalátát adhatunk mellé köretnek.
Készítsünk hozzá cayenne borssal csípőssé tett paradicsommártást
|
|
| | | HOZZÁVALÓK: 16 canelloni (készen kapható) 40 dkg tonhal (konzerv) 1 fej vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 1 piros paprika 3 szál újhagyma 50 dkg ricotta sajt 1 darabolt paradicsom (konzerv) szárított, morzsolt kakukkfű, oreganó, zsálya, friss bazsalikomlevelek 5 dkg reszelt parmezán sajt őrölt bors só ELKÉSZÍTÉSA leszűrt tonhal olajából néhány evőkanálnyit egy serpenyőbe teszünk, felforrósítjuk, és megfonnyasztjuk benne a finomra vágott hagymát, újhagymát, fokhagymát és a vékonyan felkarikázott paprikát. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a ricottát és a tonhalat, megszórjuk a fűszerekkel, megsózzuk, és jól összekeverjük. A cannelloni csöveket megtöltjük a keverékkel, és kivajazott tűzálló tálba egymás mellé rakjuk. A paradicsomkonzervet egy lábasban felmelegítjük, a tetejére öntjük, megszórjuk finomra vágott friss bazsalikommal és reszelt parmezán sajttal. Előmelegített, 180 °C-os sütőben 30-35 percig sütjük. Reszelt sajtot és kenyeret kínálunk mellé. A töltelékbe 5 dkg magozott fekete olajbogyót is tehetünk, ez még inkább mediterrán aromát ad az ételnek. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
80 dkg spárga (fehér)
dkg lazacfilé
4 szelet füstölt szalonna
10 dkg vaj
1 dl száraz fehérbor
2 főtt tojássárgája
4 evőkanál snidling (apróra vágott)
őrölt bors
só
ELKÉSZÍTÉS
A spárgákat meghámozzuk, összekötözzük, sós vízben 15 percig főzzük, majd lecsöpögtetjük, és melegen tartjuk. A lazacszeleteket a szalonnaszeletekbe burkoljuk, és 2 dkg vajban pirosra sütjük, majd borssal megszórjuk. Mély tepsibe rakjuk, a borral és 1 dl spárga-főzővízzel meglocsoljuk. 8 percig forró sütőben sütjük, és melegen tartjuk. A tojássárgákat áttörjük, hozzáadjuk a maradék vajat, és simára keverjük. A lazacot tálra tesszük, a spárgával és a tojásos krémmel körítjük, a maradék szósszal meglocsoljuk. Snidlinggel díszítjük.
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
35 dkg brokkoli
5 szál újhagyma
3 evőkanál olaj
1 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
1 doboz szardella (ajóka)
5 dkg parmezán sajt
30 dkg masnitészta
őrölt bors
só
ELKÉSZÍTÉS
A brokkolit sós vízben 3 perc alatt megfőzzük. Az újhagymák zöld szárából 3 cm-es részt meghagyva, a hagymákat vékonyan felszeleteljük, majd 2 evőkanál olajban 10 percig pároljuk. A paradicsomokat négyfelé vágjuk, és a fokhagymával együtt sűrűre mixeljük. A szardelláról az olajat leöntjük, nagyobb darabokra vágjuk, és a hagymához adjuk. A paradicsommixet is belekeverve 2 percig pároljuk. A tésztát sós vízben kifőzzük, majd lecsöpögtetjük. A parmezánt kis lapocskákra vágjuk. A tésztát és a brokkolit serpenyőben 2 perc alatt összemelegítjük, majd sóval és borssal ízesítjük, a maradék olajjal meglocsoljuk, a szószt ráöntjük, és a parmezánnal megszórva tálaljuk.
|
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
20 dkg lazac (füstölt)
8 nagy retek (zöldjével együtt)
fél uborka
2 nagy fokhagyma (új)
1 citrom
4 evőkanál olaj
2 evőkanál citromlé
őrölt bors
só
ELKÉSZÍTÉS
4 tányért és a lazacot 10 percre fagyasztóba tesszük. A retkeket megtisztítjuk, a levelekről a szárat levágjuk, megmossuk, leszárítjuk, és a levelek felét apróra vágjuk. Az uborkát vékonyan meghámozzuk, a fokhagymát megtisztítjuk, és a citrommal együtt nagyon vékony karikákra szeleteljük. A szószhoz: tálban összekeverjük az olajat, a citromlét, a fokhagymakarikákat, kevés sót és borsot. Szobahőmérsékleten tartjuk. A lazacot a lehető legvékonyabb szeletekre vágjuk, és a hideg tányérokra rendezzük. Erre rakjuk az uborka- és citromkarikákat, majd a tetejükre, középre a retekkarikákat. A reteklevéllel megszórjuk, a szósszal leöntjük.
A retek leveleit kóstoljuk meg, nehogy túl keserűek legyenek
|
|
| | | HOZZÁVALÓK: 50 dkg kagyló (konzerv) 25 dkg spagetti 40 dkg paradicsom (hámozott) 2 olajbogyó (fekete) 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 3 evőkanál olívaolaj csipetnyi pirospaprika 1-1 evőkanál oreganó és petrezselyem (apróra vágott) 1 dl száraz fehérbor 2,5 dkg vaj őrölt bors só ELKÉSZÍTÉSA paradicsomot lecsöpögtetjük, majd összezúzzuk. Az olajbogyókat kettévágjuk, és kimagozzuk. A hagymát felkockázzuk, és a zúzott fokhagymával együtt az olajban üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk az olajbogyót, a paprikát, a koriandert (oreganót), a petrezselymet, a paradicsomot, a bort, és 15 percig pároljuk. A főzés vége előtt 5 perccel belekeverjük a lecsöpögtetett kagylókat. A spagettit sós vízben kifőzzük (vigyázzunk, ne áztassuk el!), majd lecsöpögtetjük, és serpenyőbe tesszük. A vajat és a szószt a spagettihez keverjük. Kagyló helyett tonhallal is készíthetjük. Olajbogyó helyett mirelit zöldborsót is használhatunk, de ezt a főzés vége előtt 10 perccel tegyük az ételhez. Bagettet is kínálhatunk mellé. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | HOZZÁVALÓK:
2 uborka 6 zselatinlap 2 citrom (leve) 3 avokádó (érett) 25 dkg gomolya sajt 35 dkg (konzerv) rákhús 3 dl tejszín 2 evőkanál reszelt torma őrölt bors só | ELKÉSZÍTÉS | | 1. Az uborkákat felkarikázzuk, megsózzuk, és 1 óráig állni hagyjuk. 22 cm hosszú és 8 cm széles mély formát olajjal kikenünk. 3 zselatinlapot 10 percre hideg vízbe áztatunk. 2 evőkanál citromlevet megmelegítünk, és a tűzről levéve belekeverünk 2 kinyomkodott zselatinlapot.
| | 2. Az avokádókat meghámozzuk, kimagozzuk, kettőt apróra vágunk, majd pürésítjük. Belekeverünk 2 evőkanál citromlevet, a gomolya sajtot, és sóval, borssal ízesítjük. A maradék avokádót kockákra vágjuk, és a maradék citromlével meglocsoljuk.
| | 3. A maradék zselatinlapokat 10 percre hideg vízbe áztatjuk. A rákot lecsöpögtetjük. Ha szükséges, vastag részeit levesszük. 2 evőkanál ráklevet megmelegítünk, majd a tűzről levéve belekeverjük a kinyomkodott zselatint. A hideg tejszínt kemény habbá verjük, belekeverjük a tormát és a zselatinos rákot.
| | 4. Az uborkakarikák egy részével a forma alját és az oldalát befedjük. Az avokádókrém felét, a tormás krém felét, a rákot és az avokádókockákat a formába rétegezzük, majd a maradék avokádókrém és tormás krém következik. Az uborkakarikákkal befedjük. Letakarva 12 órára hűtőbe tesszük.
|
|
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | HOZZÁVALÓK:
50 dkg (konzerv vagy üveg) kagyló 1 fej vöröshagyma 1 szár angol zeller 3 gerezd fokhagyma 2 evőkanál olívaolaj 1 dl száraz fehérbor őrölt bors só
A mártáshoz 50 dkg paradicsom 1 fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 1 evőkanál olívaolaj 1 csokor friss bazsalikomlevél 1 dl tejföl őrölt bors só
ELKÉSZÍTÉS
A mártáshoz a megmosott paradicsomokat darabokra vágjuk, a felaprított hagymával és fokhagymával együtt serpenyőbe tesszük, megöntözzük az olajjal, és néhány összetépkedett bazsalikomlevelet adunk hozzá. Fél óráig kis lángon pároljuk, majd amikor kihűlt, összeturmixoljuk, és félretesszük. A finomra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a zellert egy másik serpenyőbe tesszük, olajjal meglocsoljuk, hozzáadjuk a lecsöpögtetett kagylókat, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük a borral. Belekeverjük a paradicsommártást, és 8-10 percig főzzük. Végül beleforgatjuk a tejfölt, és meghintjük finomra vágott bazsalikommal. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | HOZZÁVALÓK:
2 evőkanál fenyőmag 2 evőkanál kapor (apróra vágott) 1 fej vöröshagyma 1 halkocka 25 dkg filézett halhús 1 tojás 12 evőkanál zsemlemorzsa 4 evőkanál majonéz 1 citrom (reszelt héja) 1 csipetnyi őrölt fahéj 1 csipetnyi őrölt bors 8 salátalevél só
ELKÉSZÍTÉS
A fenyőmagot teflonban aranyszínűre pirítjuk, majd tálba szórjuk, és kihűtjük. A halkockát 5 dl vízben feloldjuk, felforraljuk, és beletesszük a halat. 5 percig pároljuk, majd levesszük a hal bőrét, és kiszedjük a gerincét. A filét a fenyőmaghoz adjuk, beletesszük a tojást, 2 evőkanál morzsát, a majonézt, a finomra vágott hagymát, a kaprot, a citromhéjat, a fahéjat, a borsot, és robotgéppel összedolgozzuk. 8 golyót formálunk a masszából, és a maradék morzsában meghempergetjük. Az olajban 3-4 darabonként megsütjük a fasírtokat, majd papírtörlőre szedjük. A salátaleveleket kis tányérokra osztjuk, elrendezzük a golyókat, és kaporral díszítjük. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
| | | HOZZÁVALÓK: 1 (fagyasztott, készen kapható) Margherita pizza 10-10 dkg pizza mozzarella és (fagyasztott vagy konzerv) zsenge zöldborsó 20 dkg tonhal (konzerv) 12 bébi kukorica 1,5 dl paradicsomszósz 1 kávéskanál szárított oreganó (szurokfű) fél kávéskanál fokhagymapor 2 evőkanál olívaolaj őrölt bors só a sütéshez, olaj ELKÉSZÍTÉSA fagyott pizzát kb.15 percig szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni, majd olajjal kikent sütőlapra tesszük. A zöldborsót 5 percig enyhén sós, forró vízben főzzük, majd lecsöpögtetjük, és hűlni hagyjuk. A tonhalat lecsöpögtetjük, villával összetörjük, de ne legyen nagyon pépes. A bébi kukoricát is lecsöpögtetjük, és kettévágjuk. Összekeverjük a paradicsomszószt, a fokhagymaport, az oreganót, megsózzuk, megborsozzuk, majd a pizzára kenjük. Egyenletesen elosztjuk rajta a kukoricát, a tonhalat és a zöldborsót. Rászórjuk a reszelt mozzarellát, sózzuk, borsozzuk, néhány csepp olívaolajjal megöntözzük, és forró sütőben 10-15 percig sütjük. Nagyobb áruházakban kapható olyan mozzarella, amely keményebb, reszelhető, mint az előrecsomagolt változata. Rendszerint pizza mozzarellának hívják. Ecetes céklasalátát kínálhatunk mellé. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
|
|