|
|
|
HOZZÁVALÓK:
10 dkg rucola saláta
5 dkg köményes sajt
5 dkg reszelt ementáli sajt
6 tojás
1 dl tej
1 evőkanál petrezselyem (apróra vágott)
8 bazsalikomlevél
1 gerezd fokhagyma
3 dkg vaj
15 dkg aprórák
szerecsendió (reszelt)
őrölt bors
só
ELKÉSZÍTÉS
A rucolaleveleket megmossuk, lecsöpögtetjük. A köményes sajtot felkockázzuk. A tojásokat felverjük, belekeverjük a reszelt sajtot, a zúzott fokhagymát, és szerecsendióval, sóval, borssal ízesítjük. Mély serpenyőben megolvasztjuk a vajat. Amint sercegni kezd, beleöntjük a tojást, és félig megsütjük. Az aprórákkal és a sajtkockákkal megszórjuk, összekeverjük, és lefedve készre sütjük. A salátalevelekkel megszórva tálaljuk.
|
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
1 tasak instant zselépor
5 dl víz
1-1 evőkanál citromlé és ecet
2 evőkanál vörös kaviár
4 tojás
4 szelet füstölt lazac
1 csokor kapor
A tálaláshoz
citrom
fejes saláta
ELKÉSZÍTÉS
A zseléport előírás szerint vízzel elkeverjük, majd a citromlével ízesítjük, kihűtjük. Közben 1 liter vizet az ecettel felforralunk. A tojásokat feltörjük, csészékbe csúsztatjuk, és óvatosan az ecetes forró vízbe tesszük. Kb. 3 percig főzzük, míg a fehérjerész megkeményedik, majd konyhai papírtörlőre szedjük, hogy minden nedvességet felitassunk róluk. Amikor a zselé elkészült, felét kisebb forma aljára simítjuk, és hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Kaporral megszórjuk, a lazac felével befedjük, és rátesszük a tojást. A maradék lazacot rátesszük, kaviárral megszórjuk, a maradék aszpikkal bevonjuk, és 1 napra hűtőbe tesszük Tálaláskor néhány kaporszálat és kevés kaviárt teszünk a tetejére, salátával és citrommal díszítve kínáljuk. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
személyenként 20 dkg cápaharcsa (Pangasius) halfilé
zsemlemorzsa
só
olaj, a sütéshez
a mártáshoz
5 dkg cukor
5 dkg méz
3 dl víz
1 csokor kapor
1 kiskanál rózsabors
citromlé
só
ELKÉSZÍTÉS
A halfilét finoman sózzunk meg, forgassuk zsemlemorzsába, és serpenyőben, kevés olajban süssük meg. Figyeljünk a sütésnél, nem szabad, hogy az olaj túl forró legyen, mert megég a hal. Úgy süssük, hogy csak egyszer fordítsuk meg! A mártáshoz a cukrot és a mézet a vízben oldjuk fel, és a felére forraljuk be. Csipetnyi sóval és kevés citromlével ízesítsük. Amíg a szirup forr, a kaprot vágjuk finomra, és törjünk rózsaborsot fűszermozsárban. Amikor a mártásalapunk eléri a kívánt sűrűséget, keverjük bele a kaprot és a borsot. Köretnek vajban pirult mogyoróburgonyát, vele sült citromot és cukkinitadjunk. Tálaláskor először a köretet, majd a halat tegyük a tányérra, és locsoljuk meg a mártással.
|
Forrás: http://www.fakanal.hu/ |
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
4 szelet lazacfilé
8 mogyoróhagyma
sárgarépa
2 uborka
őrölt bors
só
A mártáshoz
5 apróra vágott gyöngyhagyma
5 cl száraz fehérbor
5 cl víz
5 evőkanál borecet
1 evőkanál tejszín
12,5 dkg vaj
ELKÉSZÍTÉS
A répákat és az uborkát meghámozzuk, majd gyufaszál vastagságúra vágjuk. A lazacot sóval, borssal meghintjük, és gőzben megpároljuk. Egy másik edényben gőzben megpároljuk a mogyoróhagymát és a zöldségeket. A mártáshoz a gyöngyhagymát a borral, a vízzel és az ecettel addig főzzük, míg 3-4 evőkanál folyadék marad. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a tejszínt. Apránként hozzáadjuk a vajat, és villával sűrű krémmé habosítjuk. Sóval és borssal ízesítjük, ezzel leöntjük a lazacot, és a zöldséggel körítjük.
Ezt az ünnepi fogást gazdagíthatjuk gőzben párolt burgonyával, megszórhatjuk paradicsomkockákkal és apróra vágott bazsalikommal.
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
8 nagy palacsinta
20 dkg fűszeres-fokhagymás sajtkrém
16 szelet (konzerv) lazac (füstölt)
1 csokor snidling
A mártáshoz
2 dl főzőtejszín
5 dkg kaviár
1 csokor kapor
őrölt bors
só
ELKÉSZÍTÉS
Megsütjük a palacsintát (részletek), hűlni hagyjuk, majd egy nagy deszkán négyzet alakúra vágjuk (körben a köríveket levágjuk). Mindegyiket megkenjük vékony réteg sajtkrémmel, aztán egymás mellé fektetve megrakjuk a lazacszeletekkel. Mindegyik közepébe rakunk 5-6 snidlingszálat, majd jó szorosan feltekerjük a palacsintákat, folpackba csomagoljuk, és egy órára hűtőbe tesszük. A mártáshoz egy tálkában lazán összekeverjük a tejszínt a felaprított kaporral meg a kaviárral, majd sózzuk, borsozzuk, lefedjük, és hűtőbe tesszük. Tálalás előtt eltávolítjuk a fóliát, a palacsintatekercseket 2 centis karikákra vágjuk, és tálalótányérra állítjuk. A mártást mellé kínáljuk.
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
40 dkg csőtészta (rövid)
20 dkg (konzerv) lazac (füstölt)
5 cl vodka
2 dl paradicsompüré
20 dkg natúr krémsajt
1 evőkanál Worchester szósz
4 dkg vaj
4 dkg parmezán sajt (reszelt)
4 dkg friss kapor
ELKÉSZÍTÉS
A lazacot lecsöpögtetjük, vékony csíkokra vágjuk, és a felét a felforrósított vajban megpirítjuk. Meglocsoljuk a vodkával, és villával krémesre összetörjük. Hozzáadjuk a paradicsomszószt, jól összekeverjük, és félretesszük. Sós vízben megfőzzük a tésztát, majd leszűrjük, lecsöpögtetjük. Serpenyőbe öntjük, hozzáadjuk a paradicsomos lazackrémet, a krémsajtot, a Worchester-mártást és a maradék lazacot. Nagylángon, állandóan kevergetve átforgatjuk, hogy a mártás jól átjárja a tésztát. Tálalótálba öntjük, megszórjuk a parmezánnal, kaporral díszítjük, és azonnal tálaljuk.
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
1 kg lazac pisztrángfilé
40 dkg jázmin rizs
4-4 sárgarépa, retek
12 hüvely cukorborsó
1 gumó édeskömény
4 dl tejszín
2 tojássárgája
5 dkg vaj
só, őrölt bors
olaj, a sütéshez
ELKÉSZÍTÉS
A halat vágjuk 4 egyforma darabra, sózzuk, borsozzuk, és olívaolajban süssük meg. A zöldségeket vágjuk tetszőleges darabokra, forrázzuk le, hideg vízben azonnal hűtsük le, majd csepegtessük le. Ezt követően egy serpenyőben a vajban pároljuk meg,és sóval, borssal ízesítsük. A tejszínt forraljuk fel, sózzuk, borsozzuk meg, és gyorsan kevergetve adjuk hozzá a tojás sárgákat. Amikor megfelelő sűrűségű lesz, vegyük le a tűzről. A jázmin rízst főzzük meg, és a a hallal meg a zöldségekkel együtt tálaljuk.
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
2 szelet lazac
2 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál apróra vágott mogyoróhagyma
1 gerezd fokhagyma
őrölt kömény
2 evőkanál +1 kávéskanál olaj
1-1 kávéskanál apróra vágott bazsalikom és egész kapribogyó
őrölt bors
só
ELKÉSZÍTÉS
Tálban összekeverjük az ecetet, a hagymát, a fokhagymát, a köményt, és sóval, borssal ízesítjük. Hozzákeverünk 1 evőkanál olajat, végül a bazsalikomot. A lazacot sóval és borssal meghintjük, és kevés olajban készre sütjük. Levesszük a tűzről, félig lefedjük a serpenyőt, és 2 percig állni hagyjuk. Úgy tesszük tányérra, hogy a hal bőre legyen lent, Az ecetes mártással meglocsoljuk, és a kapribogyóval körítjük.
Olajban párolt patisszonnal vagy főtt krumplival kínálhatjuk.
|
|
|
|
|
6 személyre
HOZZÁVALÓK:
1 fejes káposzta
60 dkg lazac
1 leveskocka
2 adag fagyasztott leveles tészta
1 tojássárgája
1 evőkanál tej
1 dl tejszín
fél citrom
őrölt bors
só
ELKÉSZÍTÉS
A káposzta külső leveleit leszedjük, négy részre vágjuk, és lobogó vízben 5 percig főzzük (blansírozzuk). Lecsöpögtetjük, majd apróra vágjuk. A leveskockát 1 liter forró vízben feloldjuk, majd a lazacot puhára főzzük benne. Amikor kész, lecsöpögtetjük, kis darabokra szeleteljük, és a bőrét lehúzzuk. A leveles tésztát szobahőmérsékleten felengedjük, az egyikkel egy kerek tortaformát kibélelünk úgy, hogy körben a szélein is magasan álljon a tészta. Erre szórjuk a káposztát, a haldarabkákat, majd sóval, borssal meghintjük. A másik tésztalappal befedjük, és a lelógó részeket lenyomkodjuk, hogy mindenütt jól zárjon a tészta. Közepébe ujjunkkal lyukat fúrunk, tetejét a tejben simára kevert tojássárgájával (ecset segítségével) megkenjük, végül meleg sütőben készre sütjük. Közben a tejszínt sóval, borssal és a citromlével simára keverjük, megmelegítjük, ezzel a kész tortát meglocsoljuk. Langyosan kínáljuk.
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
6-6 dkg búza- és hajdinaliszt
2,5 dkg vaj
2 tojás
2,5 dl tej
2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
A töltelékhez
4 szelet sonka
8 dkg parmezán sajt
4 szelet lazac (füstölt)
2-2 evőkanál piros kaviár és apróra vágott kapor
ELKÉSZÍTÉS
A vajat megolvasztjuk, a tojásokat felverjük. Mély tálban összekeverjük a lisztet, a sót, a vajat és a tojásokat. Állandón kevergetve apránként hozzáöntjük a tejet, majd a petrezselymet. 1 órára hûtőbe tesszük. Kiolajozott serpenyőben 4 vékony palacsintát sütünk, majd tányérokra tesszük, mindegyikre 1-1 szelet sonkát rakunk, vékonyra vágott sajtdarabkákkal megszórjuk, és borssal meghintjük. Újra sütünk 4 palacsintát, tányérokra tesszük, mindegyikre 1-1 szelet füstölt lazacot rakunk, majd kaviárt teszünk rájuk, és kaporral megszórjuk. Tálaláskor 1-1 félbehajtott sonkás és lazacos palacsintát kínálunk.
A palacsintákat melegen tarthatjuk gőzben vagy sütőben. Gőzben: alufóliával befedett tányért kétharmadáig lobogó vízzel töltött lábasra teszünk, tányérra rakjuk a palacsintákat, egy másik tányérral lefedjük, úgy, hogy a gőz ne férhessen a tányér alá. Sütőben: a palacsintákat alufóliával lefedjük, és meleg sütőben átforrósítjuk (kb. 15 perc).
|
|
|
|