| | | HOZZÁVALÓK:
2 kg (csuka, compó, sügér, pisztráng stb.) folyami hal 2 sárgarépa 2 póréhagyma 2 fej vöröshagyma 5 dl rizling bor fél csokor zellerlevél fél csokor + 6 szál petrezselyem 2 babérlevél 3 tojássárgája 2 dl tejszín 1 teáskanál szerecsendió (reszelt) őrölt bors só
A díszítéshez petrezselyem (apróra vágott)
ELKÉSZÍTÉS | | 1. A halakat megtisztítjuk, pikkelyeiket lekaparjuk. Farkukat és uszonyaikat levágjuk, húsukat felszeleteljük, fejüket meghagyjuk. Testüket középen kettévágjuk, és belsejüket kitisztítjuk.
| | 2. A halhúst kifilézzük, és a filéket keresztben, 4 cm vastagon felszeleteljük, majd a fejekkel együtt megmossuk, leitatjuk a nedvességet, és lábasba tesszük.
| | 3. A hagymákat finomra, a répákat apróra vágjuk, a pórékat felkarikázzuk. Ehhez adjuk a halfarkakat, -uszonyokat és -fejeket, majd a bort is beleöntjük, hozzáadunk még 5 dl vizet, a zellerleveleket, a fél csokor petrezselymet, a babérlevelet, és sóval, borssal megszórjuk. Felforraljuk, majd kislángon 20 percig főzzük.
| | 4. A levest áttörjük, és újra felforraljuk. Beletesszük a halszeleteket (ha többféle halból készítjük, ez a sorrend: csuka, compó, sügér, pisztráng), és minden szelet után újra felforraljuk. 25 percig kislángon főzzük, majd a lábast levesszük a tűzről, a halszeleteket kiszedjük, és agyagtányérra tesszük. A lét visszatesszük a tűzre, és nagylángon a felére forraljuk. A tojássárgákat, a tejszínt és a szerecsendiót tálban habosra keverjük, majd hozzáadunk 2 evőkanál hallét. A lét levesszük a tűzről, beleöntjük a tojásos keveréket, és összekeverjük. Sima, sűrű masszát kapunk. A halszeleteket ezzel meglocsolva, melegen tálaljuk, és petrezselyemmel díszítjük.
|
| Borssal ízesített, petrezselymes-vajas burgonyát adhatunk mellé. Gyorsabban elkészíthetjük, ha konyhakész, felszeletelt halat vásárolunk. |
Forrás: http://www.fakanal.hu/
|